Learn English Conversation
Questions for Learners of English



How to
Learn English

Practice English

Joe's Jokes

Main Learn
English Page

English Conversation Topic 37
Talking about fascinating facts in English

Here are some interesting facts for you and your partner to talk about in English. There is a follow-up question for each one, but do NOT ask the follow-up until AFTER your partner has tried to guess the answer to the first question!
1. Which of your body parts contains 25% of all of your bones? (Answer: "your feet". Follow-up question: Why do you think your feet need so many bones?)

2. Which 5-letter English word is pronounced the same when the last four letters are removed? (Answer: "queue". Follow-up question: Can you use this word in a sentence? How do people in North American say "queue up"?)

3. Which living creature can live for several weeks after its head is cut off? (Answer: "a cockroach". Follow-up question: Why do you think cockroaches can do this? Why can't humans do this?)

4. Which English word has the most definitions? (Answer: "set". Follow-up question: What are some two-word expressions using "set" that you know?)

5. What is the only mammal that cannot jump? (Answer: "elephants". Follow-up question: Could you imagine the forest if elephants COULD jump? Wow!)

6. Which English word is the longest to have all of the letters in alphabetical order? (Answer: "almost". Follow-up question: Did you expect a longer word?)

7. There is a famous capital city whose name is used for at least one other city in every continent on Earth. Which city is it? (Answer: "Rome". Follow-up question. Why do you think Rome is such a popular name?)

8. If we don't count "y" as a vowel, what is the longest English word without a vowel? (Answer: "rhythm". Follow-up question: What other words do you know that only contain "y" but no other vowels?)

Do you like this page?
Click to tell a friend!

Learn English Idioms Listen to English Practice Speaking English
Learn English Grammar Learn English Vocabulary Learn Business English

Copyright 2005, Learn English with Teacher Joe